Casa oberta al paisatge a Lloret de mar / Girona

Amplitud, modernitat i lluminositat amb vistes al mar

Aquesta casa de tres plantes està situada en un punt estratègic i gaudeix d'unes fantàstiques vistes sobre el mar Mediterrani. El projecte d'interiorisme de l'estudi vilablanch va voler dotar a l'habitatge d'una estètica elegant i moderna, sense pendre-li cap tipus de protagonisme al paisatge que es filtra des de cada un dels finestrals.

  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
  • Casa oberta al paisatge a Lloret de mar, Girona
Fotografia: Albert Font Estilisme: Mar Requena
L'encàrrec

La casa està construïda en un terreny elevat sobre d'un pendent i gaudeix d'unes impressionants vistes. L'habitatge és la segona residència de la pintora Ana María Scifani, que buscava una casa d'estiu amb estil i personalitat pròpia.

L'estudi vilablanch havia de treballar sobre la base d'un projecte arquitectònic ja conclós i va rebre l'encàrrec de redefiinir i maximitzar la distribució interior, realitzant un projecte integral d'interiorisme per aquesta casa de nova planta.

El resultat que es volia aconseguir era una casa de tres plantes, àmplia, moderna, lluminosa i que permetés gaudir al màxim de les vistes.

Espai original

La casa de nova construcció s'assenta sobre una parcel·la d'uns 400 metres quadrats. La superfície total construïda és de 435 m2 que es distribueixen en tres plantes:

  1. La planta baixa té un total de 157 m2, 24 dels quals corresponen al porxo, 65 es destinen al garatge i 68 a l'habitatge. 
  2. A la primera planta, del total de 179 m2, 103 m2 es destinen a l'habitatge, als quals se li sumen dues terrasses de 50 i 26 m2 respectivament.
  3. La segona planta suma un total de 99 m2, destinats completament a l'habitatge (el dormitori principal i el bany sumen uns 40 m2).
El projecte

El principal objectiu de vilablanch al realitzar el projecte d'aquest habitatge era treure el màxim partit de la seva excel·lent ubicació. I això no només requeria no ocultar les vistes sobre el paisatge, sinó trobar solucions que les respectessin i les fessin encara més valuoses.

Aquestes van ser les principals intervencions:

  • La primera planta era un espai diàfan on s'ubicava tota la zona de dia. La solució de l'estudi vilablanch per zonificar millor l'espai i preservar les vistes va ser dissenyar una gran xemeneixa, gairebé escultòrica, amb planxes de ferro forjat suspeses del sostre.
  • La xemeneia es va situar davant de l'escala. D'aquesta manera, quan s'entra al saló, es pot gaudir plenament de les vistes. Actua com a element separador que millora la privacitat de la planta baixa, ja que també oculta el trànsit de la escala, i rganitza l'espai, amb una zona de lectura just al davant, la zona d'estar a un cantó i el menjador a l'altre.
  • Pel que fa als acabats, l'objectiu era crear una atmòsfera elegant i moderna. Les parets es van pintar de color farina torrada, el paviment de la primera planta és un porcellànic gris pedra i el de la planta alta és parquet de fusta d'ipe.
Proyecto de interiorismo. Fachada y recibidor
Façana i rebedor

La part anterior del terreny d'aquesta finca es reserva a la zona enjardinada. L'important conjunt de l'entrada, amb la porta d'accés a l'esquerra, en fusta fosca, i la porta blanca per a cotxes al costat dret, queda protegit visualment per la presència del jardí.

La porta d'entrada, en fusta d'ipe i vidre, es va fabricar com una gelosia vertical que recorda les cases mediterrànies. Així es va crear un accés que permet l'entrada de llum a la planta més baixa i que, al mateix temps, resguarda la intimitat de l'habitatge.

A l'obrir la porta ens trobem amb una passarel·la fosca a mode de catifa, realitzada amb la mateixa fusta d'ipe, que coincideix amb l'ample de la fulla de la porta d'entrada. El canvi de material concedeix protagonisme al rebedor, al mateix temps que accentúa la seva proporció llarga i estreta i dirigeix l'atenció cap a l'escala.

En aquest passadís, trobem la “S” chair de Tom Dixon per a Cappellini a mode d'escultura i una il·luminació de sostre realitzada amb les làmpades Cilindro de Viabizzuno, col·locades en parelles per crear sensació de continuïtat.

Proyecto de interiorismo. La terraza
La terrassa

Des del saló-menjador s'accedeix a la terrassa a través d'un tancament de vidre i alumini amb dues corredisses de grans dimensions, amb obertura a la zona central i dos panells fixes laterals.

El terra de la terrassa és el mateix de tot l'habitatge per donar continuïtat quan està obert l'accés. La terrassa està coberta amb gelosies de Durmi.

A la terrassa es va col·locar el sofà Extrawall, disseny de Piero Lissoni per a Living Divani, en la seva versió per a exterior. Un sistema modular i versàtil que permet asseure's per tot el seu perímetre.

Proyecto de interiorismo. Dormitorio
Dormitori

L'habitació principal, de planta quadrada, té una gran vidriera a la cantonada que ofereix les millors vistes sobre el mar, cap a les quals s'ha orientat el llit. Darrera el llit, hi trobem un moble baix de Cappellini, lacat en blanc. I darrera el capçal, un enorme armari de Molteni, en color laca moka, de la sèrie Gliss.

El dormitori compta també amb una zona d'escriptori, amb una estètica molt lleugrea. A la paret lateral s'hi situa un mòdul suspès, lacat a joc amb el capçal, també de Cappellini, sobre el qual s'hi ha col·locat la làmpada Atollo, d'Oluce.

A prop de la finestra, un escriptori de fusta del sistema Pass de Molteni, que permet suspendre el televisor i ocultar el cablejat. Al seu davant, l'embelmàtica cadira Saarinem, de Knoll. 

proyecto-interiorismo-vivienda-casa-amplitud-luminoso-moderno-costa-girona-barcelona-03
Bany

Al bany s'hi van col·locar dos grans volums apaisats de pedra a diferents nivells. El mòdul superior serveix per situar el rentamans i l'inferior funciona com un banc per asseure's al sortir de la dutxa. 

Les parets es van revestir amb mosaic de Bissaza i es va col·locar un parquet de fusta d'ipe.

Proyecto de interiorismo. Cocina
Cuina

La cuina es va realitzar en color gris pedra amb el sistema Vela Aluminio de DADA, un sistema amb portes de frontal estratificat i perfils d'alumini per proporcionar més durabilitat, i uns tiradors lineals també d'alumini. 

La paret dreta i la paret del fons es van amoblar amb columnes de la firma DADA, per tenir la màxima capacitat d'emmagatzematge. Aquestes columnes alberguen la nevera, el forn i el microones, tots de la firma Gaggenau, i són de color gris càlid.

La zona de cocció es va situar a una península central, model blanc, amb mobiliari suspès en fusta de teca i encimera de pedra gris.

Saló, zona d'estar

El saló es va amoblar amb pocs elements però molt rellevants. Al centre s'hi va situar un gran sofà disposat en L: el model Wall dissenyat per Piero Lissoni per a Living Divani.

Un mòdul lacat en vermell de Cappellini serveix de soport al televisor. Per tancar la zona d'estar, es van escollir dues butaques de cuir vermell i inspiració retro, de Fritz Hansen.

Làmpada de peu Glo Ball, de Flos, taula de centre Isole de Cappellini i taula auxiliar de Molteni. 

Proyecto de interiorismo. Comedor
Menjador

A la dreata de la xemeneia hi ha l'accés a la cuina, a través d'uns panells corredissos de 1,5 i 2,2 metres, que permeten aïllar-la o comunicar-la amb la zona d'estar.

Davant de la cuina hi trobem la zona del menjador, integrada al saló, amb una taula Mondo de Cappellini, cadires Lia de Zanotta i el contenedor serigrafiat de Cappellini, amb un disseny de Paul Smith. 

Proyecto de interiorismo. Salón, zona de chimenea
Saló, zona de la xemeneia

La primera planta està ocupada per la cuina, el bany de cortesia i un enorme saló amb vistes al mar i accés a una terrassa coberta.

La vista des del saló és espectacular i és per això que es va decidir que, al pujar l'escala, els finestrals quedessin parcialment ocults per una enorme ximeneia suspesa. D'aquesta manera es creava un efecte d'impacte sense “avançar” la visió del paisatge i s'aconseguia que les vistes es gaudissin plenament un cop superada la xemeneia.

L'estudi vilablanch va dissenyar una xemeneia rectangular de planxa de ferro soldada i suspesa del sostre, de 225 cms de llarg i 60 cm d'ample, centrada davant l'escala. 

La xemeneia serveix per zonificar i augmentar la privacitat de la casa, ja que independitza el saló i la zona de la cuina de l'espai que ocupa l'escala, des de la qual s'accedeix a la zona de nit. 

Davant de la xemeneia es va crear una zona de lectura amb la butaca Gilda de Zanotta, un tamboret de fusta tractada a l'oli de la firma E15 i una làmpada d'Oluce. La catifa és de Paola Lenti, dissenyada per la Patricia Urquiola