Perruqueria Malamujer / Barcelona

Diseny interior d'una singular perruqueria a l'eixample de Barcelona

  • Perruqueria Malamujer. Barcelona
Fotografia: Joan Mundó Estilisme: Mar Requena

Un espai de contrastos. El fúcsia i el negre creen una atmosfera teatral en aquesta perruqueria de moda en el centre de Barcelona. El repte va ser la creació d'un ambient de marcada personalitat estètica, una execució econòmica, i una distribució funcional de l'espai. Resultat: la perruqueria més chic de Barcelona.

L'encàrrec

L'objectiu era crear una perruquería singular en l'eixample barceloní, dirigida a un públic exigent i inquiet, que busqués un tall de qualitat i solucions estètiques originals. Un públic obert a acceptar el repte que suposa un “canvi de look” de la mà de professionals.

El nom de la perruquería “Malamujer”, és una picada d'ullet provocadora a aquest públic que busca una mica més que un tall ben fet. El disseny del local havia de transmetre aquest missatge amb un nivell estètic de màxima qualitat.

Els tres atributs bàsics del negoci havien de ser: qualitat, innovació-creativitat i baix risc.

El projecte

  El local presentava interessants irregularitats estructurals i diversos nivells als quals se'ls va treure el màxim partit.

  • La primera decisió estratègica va ser la d'aprofitar l'existència d'un gran aparador de quatre metres per quatre, per crear un espai de gran força visual, una mica teatral, en aquest “escenari a peu de carrer”, que transmetés la imatge i valors desitjats.
  • Es va decidir ressaltar els canvis de nivell amb la utilització de dos tipus de paviments, que ajuden a més a crear la zonificació.
  • En la primera planta es va situar el saló de tall, una zona d'espera, la recepció, la zona de rentat, el bany i una zona de suport (magatzem i cambra de màquines).
  • En la segona planta es va situar la zona de tints, una altra sala d'espere, i una zona per a empleats i reservada per a una possible expansió.
  • D'acord amb el nom i l'encàrrec de crear una perruquería innovadora i transgressora es van decidir els colors corporatius: blanc, negre, i fucsia.
Projecte d'interiorisme. Façana

Aprofitant les grans dimensions de l'aparador es va crear un espai de gran força visual, amb una atmosfera teatral marcada pel color fucsia i elements decoratius de gran impacte.

Es va decidir situar el saló de tall en aquesta zona. L'acció principal, el tall, havia de succeir a la vista de tots. La resta dels espais es va plantejar de manera menys cridanera, per potenciar el protagonisme del saló de tall.

Projecte d'interiorisme. Lavabo

El lavabo és un espai petit, funcional i que a nivell estètic té gran força visual. Les parets van pintades en fucsia, amb recobriments parcials en ceràmica negra.

Encimeres i mirall en forma de L per facilitar la visió des de diferents angles. La llum és discreta, i dos cilindres suspesos de Viabizzuno accentuen la geometria de les peces ceràmiques, pica i vàter.

Projecte d'interiorisme. Zona de tints

A la segona planta accedim des de la recepció per una escala en planxa d'alumini. En l'escala, un llum cilindre de Viabizzuno.

A la zona de tints s'utilitza també sòl de cautxú, solament que en color negre per donar més resistència a les taques. Els dos tocadors estan construïts en planxa d'acer en U, com el del saló de tall. L'assecador de color negre, suspès, de braç articulat, allibera el sòl d'elements verticals que dificultin el pas.

En el tocador dret, el mirall es col·loca exempt de la paret, aprofitant com a fixació un desnivell estructural. Després del mirall, la llum d'un aplic de Viabizzuno crea un efecte teatral.

Projecte d'interiorisme. Zona de rentat

La recepció dóna pas, a la dreta i descendint per una escala, a la zona de rentat. La barana de l'escala és una estructura molt lleugera en forma de “U”. Aquí el paviment canvia, utilitzant-se, igual que en l'escala, una planxa d'alumini anoditzat amb relleu antilliscant.

Aquesta zona de rentat està situada en un espai a menor altura. Una tarima d'obra recoberta en planxa d'alumini crea una illa estructural que suporta els rentacaps, alhora que oculta les instal·lacions necessàries.

Tot això s'emmarca amb un quadre en ceràmica negra brillant en la paret del fons, on es van col·locar prestatges i tovallolers.

Els rentacaps són disseny de Phillipe Starck, amb forma de butaca. El respatller i la base oculten les instal·lacions. La pica del rentacaps està sostinguda pel propi respatller.

Projecte d'interiorisme. Zona d'espera i recepció

Entre la zona de tall i la zona d'espera, un moble expositor decoratiu en DM pintat de negre amb una franja en cristall laminat permet exposar i emmagatzemar el material de venda, alhora que zonifica l'espai. L'altura del moble està alineada amb l'estructura de la segona planta. La base interior de l'expositor està pintada en fucsia.

A la dreta de l'expositor, la zona d'espera, que podria ser transformada en zona addicional de tall, simètrica a l'actual, en funció del creixement del negoci.

Projecte d'interiorisme. Saló de tall

El saló és un espai de doble altura, que es va ressaltar amb uns miralls de 3,8 metres d'altura i 70 cm d'ample. Aquests miralls sorgeixen del sòl i s'allarguen fins a aconseguir el nivell que marquen les arquitectures de l'aparador i la segona planta.

Com a taula de treball per al tall, es va crear una estructura en forma d'U de 3,8 metres de llarg amb una planxa d'una sola peça corbada i acer de 2 mm de grossor.

Les cadires són el model Bombo, de Magis, en polipropilè blanc, material fàcil de netejar. Al capdamunt, i accentuant la teatralitat de l'espai, tres escultòrics llums amb pantalles en tela negra. Es van dissenyar especialment per a l'espai i es van col·locar amb el suport inclinat.