Restaurant Arola-Samsung a Casa Decor / Barcelona

Tractament experimental de l'espai basat en la llum i el color

  • Restaurante Arola-Samsung. Casa Decor 05
Fotografia: Stephan Zaehring
El encargo

Havíem de crear un restaurant funcional per a Casa Decor 2005, a la casa Burés, de Barcelona. El caràcter efímer del projecte establia uns límits pel que fa a pressupost i temps de projecte i execució.

La tecnologia de Samsung, patrocinador de l'espai, havia d'estar present amb una imatge forta i innovadora.
El restaurant havia de ser explotat per l'equip de l'Hotel Arts i Arola càtering, de manera que havia de complir amb els requisits de funcionalitat d'un restaurant d'alt nivell amb capacitat per a 60 persones.

  • L'espai era el final del recorregut dels visitants de l'exposició, que travessaven pel restaurant, per la qual cosa calia crear alguna divisió que preservés la intimitat dels comensals.
  • L'encàrrec permetia una imatge impactant, sense caure en una estètica excessivament tecnològica que penalitzés la funcionalitat del restaurant.
Espacio original

Disposàvem d'un espai de 180 m2 amb sostres alts i alguns envans que dividien l'espai bàsicament en dues zones.

En el passat havia estat utilitzat com cotxera, i possiblement com a magatzem. Un espai molt irregular en els seus materials i acabats, i afectat per intervencions de diferents èpoques.

El proyecto

 

Tant Samsung com Arola Catering comparteixen amb l'estudi vilablanch un esperit innovador. Samsung a nivell tecnològic i Arola en l'àmbit gastronòmic es caracteritzen per la seva capacitat d'experimentació i disseny.

Vam decidir apostar per un tractament experimental de l'espai, basat en la llum i el color, considerant que un espai efímer a Casa Decor podia ser escenari d'una propostes innovadora i un tant transgressora.

La filosofia de la intervenció es resumeix així:

  • Enderroc d'envans per aconseguir un espai diàfan: en lloc de cobrir l'espai i amagar les seves irregularitats amb una caixa falsa, vam decidir aliar-nos a aquestes irregularitats i experimentar amb l'aplicació d'un únic color en l'espai.
  • Tractament experimental del color i la il·luminació: tots els elements (terres, sostres, parets, finestres, vidres) es van pintar de color verd, de manera que s'evidencien les diferents textures i materials. Tot el mobiliari es va projectar en color blanc.
  • Utilització d'elements verticals: a manera de paravents, creen petits espais de intimidad.Los elements autoportants es van utilitzar com lleugers paravents que creaven zones d'intimitat als comensals. Aquestes estructures eren mòbils, de manera que l'espai es podia configurar de diferent forma d'acord a les necessitats d'altres esdeveniments que tenien lloc a les nits. L'alçada d'aquests elements (2,3 m) és la meitat de l'altura de l'espai (4,6 m).
  • Disseny d'una cuina en viu per al restaurant, vista des del saló.
Restaurante Arola-Samsung. Casa Decor 05
Proyecto de interiorismo. Chill-out tecnológico

A l'entrada, una barra alta, fabricada en Silestone color blanc Zeus, i uns tamborets, també blancs. A l'esquerra, tres pantalles LCD de Samsung, de 32 polzades. Com posterior de la barra, es va col·locar una llibreria blanca de Cappellini a manera d'escultura.

La barra comunica amb una zona tecnològica i de chill-out. En aquesta zona, dos bancs blancs permeten gaudir de la música i d'un sistema home cinema, i d'ordinadors portàtils amb connexió a Internet.

A l'esquerra, una filera de disset pantalles de plasma de 20 polzades ens acompanyen a la zona de la sala del restaurant.

Restaurante Arola-Samsung. Casa Decor 05
Proyecto de interiorismo. Cocina

Una divisió de pladur ignífug ens separa de la cuina, visible a través d'una finestra amb perfileria i vidre especial ignífugs.

A la cuina, de la firma italiana DADA, una gran illa central conté la zona de cocció, amb inducció, grill, Tepan-yaki i fregidora. S'afegeix també una altra illa que serveix com a taula de "passi" dels cambrers. I un moble que alberga el forn i inclou una obertura horitzontal com passaplats que comunica amb la zona no visible de la cuina.

Restaurante Arola-Samsung. Casa Decor 05
Proyecto de interiorismo. Salón

A la zona del saló, les paravents semicirculars alberguen taules i cadires. Aquestes estructures mòbils creen zona d'intimitat per als comensals, de manera que l'espai es poden configurar de diferent forma d'acord a les necessitats d'altres esdeveniments que tenien lloc a les nits de Casa Decor.

El restaurant té cabuda per a 60 persones assegudes, si bé durant els esdeveniments s'apartaven els paravents i es creaven zones més obertes perquè el públic circulés d'un costat a un altre. L'altura dels paravents (2,3 m) coincidia amb la meitat de l'altura de l'espai (4,6 m).

Les cadires es van seleccionar pel seu disseny lleuger i pel fet d'estar resoltes enterament en un sol material, de color blanc.

Les taules, de formes simples, es van dissenyar per al projecte. També s'han col·locat unes taules de suport del servei, 3 ampollers, i dos neveres tipus americana, que s'utilitzen per conservar i servir begudes al saló.

Restaurante Arola-Samsung. Casa Decor 05
Iluminación

A terra, col·locades entre els paravents, uns llums projecten llum halògena dirigible que crea un joc d'ombres entre els elements verticals dels paravents.

A la part alta, a prop del sostre, s'ubiquen unes lluminàries de llum fluorescent en forma de tubs estrets. Aquestes "varetes de llum" es col·loquen de manera desordenada, com branques d'arbres.

Tota la il·luminació es va realitzar amb làmpades de Viabizzuno. Totes les llums són regulables. Un sistema de Lutron permet regular la intensitat i la proporció de llums càlides i fredes, creant diferents escenes.