Projecte d'arquitectura interior de la promoció residencial Girona 2 / Barcelona

El projecte de l'estudi vilablanch retorna a aquest edifici modernista l'essència original que li va imprimir l'arquitecte Enric Sagnier

Promoción de viviendas Girona 2  · Interiorismo: estudio vilablanch
UBICACIÓ I ENCÀRREC​

CONSULTORIA D'INTERIORISME DE LA PROMOCIÓ RESIDENCIAL GIRONA 2

Bonavista Develpment va encarregar a l'estudi vilablanch un servei integral de consultoria d'interiorisme per desenvolupar una promoció d'habitatges exclusius a la Casa Enric i Victòria de la Riva, situada al carrer Girona de Barcelona. Es tracta d'un edifici modernista catalogat, obra del reconegut arquitecte barceloní Enric Sagnier.

Realitzat entre els anys 1897 i 1899, l'edifici està situat al xamfrà entre el número 1 del carrer Alí Bei i el número 2 del carrer Girona, una de les zones predilectes de la burgesia de Barcelona i una de les zones de la ciutat més desitjades en aquests moments: el xamfrà de l'Eixample Dret, en la confluència dels carrers Girona i Ronda Sant Pere. Amb aquesta obra l'arquitecte Sagnier – coetani de Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner- va fer la transició entre les construccions monumentals dels primers anys de la seva carrera i el suau modelatge de les cases modernistes de la primera dècada del segle XX.

El servei de consultoría ofert per l'estudi vilablanch va incloure:

1. Definició del públic objectiu
vilablanch va analitzar les diferents tipologies d'usuaris finals que podien viure en cada habitatges, tenint-ne en compte els possibles usos (primera o segona residència...), la tipologia de família (solters, parelles amb fills, parelles sense fills...), les seves necessitats funcionals, el seu estil de vida i el seu nivell cultural.

2. Projecte d'arquitectura interior
Tenint en compte l'anàlisi dels possibles usuaris finals realitzat, l'estudi vilablanch va fer una definició conceptual dels habitatges a projectar. Va desenvolupar un concepte global d'arquitectura interior respectuós amb l'esperit de Sagnier, que engloba tant la reforma integral de l'edifici com de cada tipologia d'habitatge. Aquest concepte es materialitza en dues línies d'actuació: distribució i acabats.

3. Pis mostra
El projecte d'arquitectura interior es va concretar amb la creació d'un pis mostra, que permet explicar als futurs usuaris finals l'essència del concepte global d'interiorisme i mostrar l'eleveat nivell de qualitats dels materials i els acabats. El pis mostra inclou una proposta d'il·luminació i de mobiliari, d'acord amb el concepte global del projecte: un interiorisme capaç de transformar l'essència del modernisme de Sagnier en una proposta actual, sòbria i funcional.

PIS MOSTRA · Recuperant l'esperit de Sagnier
EL PROJECTE

PROJECTE D'ARQUITECTURA INTERIOR QUE RECUPERA L'EMPREMTA DE SAGNIER

Després de rebre l’encàrrec i analitzar-lo detalladament, l'estudi vlablanch va tenir molt clar que l’edifici de Girona 2 s’havia de restaurar recuperant al màxim l’esperit de l’arquitecte Sagnier. Retornar a aquest emblemàtic edifici modernista del cor de l'Eixample de Barcelona l'essència original del projecte d'Enric Sagnier suposava un gran repte. El primer pas que va fer vilablanch va ser recuperar els plànols originals de l'edifici, gràcies als quals va poder entendre l'origen de l'edifici, projectar una distribució que recupera l'espacialitat projectada per Sagnier l'any 1897 i escollir uns materials i acabats que permeten reviure el look & feel original.

Distribució
- vilablanch busca que els espais i distribucions dels pisos rehabilitats s'assemblin al màxim a la distribució original i encaixin amb la façana. Per això, les divisions i subdivisions interiors que es creen noves se situen on estaven en el seu origen, reproduint inclús el grossor de les parets que va assignar Sagnier. Totes les divisions s'adapten a la normativa actual, seguint les mesures d'aïllament acústic i tèrmic exigides. 

-vilablanch projecta un total de 19 habitatges, 16 dels quals són rehabilitats i distribuïts en les quatre plantes originals de l'edifici i 3 són àtics de la nova construcció que se situen en la remunta que corona l'edifici. Els habitatges projectats per Vilablanch tenen diferents opcions de mida, nombre d'habitacions i orientació, en funció del públic al qual es dirigeixen.

Plantes 1-4: 16 pisos de 126 a 210 m2
• Dos pisos d'entre 138-149m2, formats per 3 habitacions (una d'elles dormitori-suite amb lavabo i vestidor), un bany secundari i un de cortesia, saló-menjador, cuina oberta al saló i safareig.
· Dos pisos de entre 102-118 m2, formado por 2 habitaciones (una de ellas dormitorio suite con baño), un baño secundario, salón-comedor, cocina abierta al salón y lavadero.

Planta 5: 3 àtics d'entre 175 a 225 m2
• En funció de la mida, els àtics compten amb 4, 3 o 2 habitacions.

- Es projecten unes zones comunes que inclouen dues piscines comunitàries, una a l'aire lliure a la Terrassa superior, amb solàrium i zona enjardinada, i una altra piscina coberta en la planta soterrània, al costat d'un gimnàs totalment equipat.

Acabats
El projecte d'arquitectura interior inclou l'elecció per part de Vilablanch de tots els materials i acabats de cada espai ( cuines, banys, paviments, revestiments...), així com el desenvolupament d'una proposta del look & feel dels futurs habitatges. Igual que la distribució, la part decorativa del projecte d'interiorisme s'escull buscant reproduir al màxim l'aspecte original de l'edifici, tant en l'exterior com en l'interior.

- Es rehabilita tota la façana i el hall d'accés a l'edifici.
- Se situa un únic sensor en l'ull de l'escala- on estava en origen- amb Caixa de vidre, perquè resti protagonisme a l'escala.
- La fusteria, motllures i cornises dels habitatges es reprodueixen imitant la fusteria de l'època.
- Se situen falsos sostres el més alt possible i respectant la proporció de les altures establertes per Sagnier. Amb tot això s'aconsegueixen crear espais amplis i lluminosos que aprofiten al màxim la llum natural.

- En el terra de l’habitatge es posa parquet d’espiga, molt utilitzat en les obres de Sagnier. 
- En el terra i les parets dels banys s'empra un porcellànic de gran format de 80x80 cm, combinant amb una peça rectangular esmaltada. Es busca el contrast entre la peça de gran format, que aporta modernitat al bany, amb la peça esmaltada que ens recorda les de l'origen. S'escullen tons de sorra i torrats.

- Per aconseguir una intervenció d'arquitectura interior neta i clara s'empren essencialment el color blanc i roure. El color blanc s'escull com a element arquitectònic envoltant, que envaeix tota la Caixa de l'habitatge. S'empra en sòcols, cornasses, motllures, fusteria de façana i fusteria interior, sostres, parets i també en el mobiliari de la cuina, per unificar tota la Caixa perimetral. Així mateix, el color blanc permet potenciar la sensació d'amplitud i verticalitat i aportar lluminositat a les estances. El color roure s'aplica en el paviment, en el volum on està el bany del dormitori-suite i en el frontal de l'illa de la cuina, buscant que aquests dos elements quedin integrants en el paviment.
- En la cuina s'escull Bulthaup, una firma Premium de cuines. Concretament, s'opta pel sistema b1, per ser un producte funcional i amb una estètica atractiva i atemporal que accentua els valors d'elegància i modernitat en l'habitatge.

- Tots els habitatges destaquen per tenir un interiorisme amb caràcter, capaç de transformar l’essència modernista de l’edifici amb una proposta actual, adaptada a les necessitats de l’estil de vida de s.XXI.

ÀTICS · Tres àtics de nova construcció i estil contemporani
ZONES COMUNS