Attic with mezzanine in the Priorat region / Tarragona

Brightness and functionality

Became a whores with its terrace, more storage room old, in an attic with mezzanine, bright and functional, housing with an open structure, from two unrelated structures located on different floors

Fotografía: Joan Mundó
El encargo

The owners wanted to convert the lofts with their terrace, plus the old store, in an attic with mezzanine, open layout, functional and with open spaces.

The commission included the creation of spacious, comfortable, communicated visual areas, as well as a study area, dressing room, and three bedrooms with their bathrooms.

The client came to vilablanch because he wanted an integral approach to the project, and that the furnishing, lighting, and functionality of each space were raised and defined at the conceptual level from the beginning of the project.

Espacio original

The building where the intervention took place is located in the central square of Falset, capital of the Priorat region, in the heart of Montsant, an important wine-growing area. The intervention was carried out in a farm of beginning of century with access from the town square.

Originally, these were two properties located on different floors, which were used as an old archive and store of the village library. Each had its own entrance from the ladder of the estate.

  • On the lower floor, were the old gullies. It was a fully open floor plan of 160 square meters with gable roof and access to a terrace of 55 m2.
  • On the upper floor, the storage room was a cube of about 15 square meters that occupied the space located just above the current hall. This structure invaded the upper space of the gullies, cutting the height to two waters.
El proyecto

The structure

The first objective of the project was to maintain the original structure of the house, with double height in the most important areas of the house: kitchen, living room and master bedroom suite. In the rest of the house it was necessary to take full advantage of the space, so that in some areas the space was divided into two heights.

At the functional level, it was decided to unify the dining room to the kitchen, instead of the traditional lounge-dining association. This decision is due to a more modern concept of housing, and allows to isolate the doors of the living area.

The spaces were distributed as follows:

Unified the storage room with the lower floor by an iron staircase. In this way, an almost rectangular structure was built on two levels, which takes advantage of and incorporates an original stone wall in the area of ​​the hall. The lower part of this structure houses a children's bedroom with its bathroom accessed from the hall.
The upper floor has a bedroom with its bathroom, which is accessed from the former storage room converted into a studio. An iron beam flooring was also created, taking advantage of the double height of the space to create the laundry area and the engine room.
Finally the level of the kitchen area was raised by a work platform to facilitate the passage of drainage ducts of the island and to create an intermediate level of transit between the main floor and the terrace.
Finishes

The project was focused in an integral way from the interior architecture to the furniture, through the identification between function, form and color. For that reason the space architecture was related to the furniture and the colors according to each zone:

  • The master bedroom suite is a black and white area, quiet and intimate area while the living area is cheerful and colorful.
  • All the materials used in the construction of the house have been selected with ecological criteria.
  • It uses the parquet floor of natural oak, except for kitchen and bathrooms, where stone material is used. The change of material in the pavement is always accompanied by a change of vertical level. Once again, we insist on the harmony between architecture, form, and color.
Proyecto de interiorismo. Recibidor

When accessing the house from the lower floor, we are faced with evidence that it is an old dwelling. At the entrance there is an irregular old wall of handmade bricks, painted white, which has been highlighted with light flush that highlights its irregular texture.

The roof of this area preserves the old wooden beams, painted white as the wall, matching them to the rest of the house, but respecting and highlighting the irregular forms of origin.

This access-distributor links the day area, as it communicates the kitchen area (double height) to the left, and the living area (also double height) to the right, creating a sense of space only.

Proyectos de interiorismo. Escalera y estudio

To the side of the room is the sculptural iron staircase, finished in rust. Its structure is made with solid iron profile, 2 x 5 cms, welded at 45 º on each step and covered with continuous folded iron.

Next to the staircase and in parallel, an exempt farmasell partition goes from floor to ceiling, acting as a stair rail at the top. This vertical partition creates a separation slot with respect to the original structure of the upper floor.

If we access the second floor, we are in the studio. The shelves without back, a design by the Italian firm Molteni, allow the entrance of light and the view on the kitchen and the terrace. If we look at the room, we have an interesting view in which we enjoy the sculptural vision of the staircase, as well as the vertical leakage of the exempt partition.

Proyecto de interiorismo. Dormitorio infantil

Returning from the dressing room to the living room, and from this to the hall, we find a door that leads to a children's bedroom with its bathroom.

In this area, the double height was used to increase the functionality of the second floor, increasing its area from 15 to 35 square meters. Thus a very light wood forge was constructed, with beams repeating the geometry of the old joists of the hall.

Proyecto de interiorismo. Baño y dormitorio principal

To the room is accessed through the dressing room, where an old lamp of murano tears illuminates the space. Here the bath is placed, in a cube at a lower height. The front wall of the bathroom is tiled in black gresite, to highlight the shape of this volume on the white background.

The dressing room gives way to the master bedroom, In the room, the sculptural figure of the bed, design by Patricia Urquiola for Molteni, in white leather, presides over the space.

Proyectos de interiorismo. Salón

The living room is an open space of double height. It is conceived as a living area, with a colorful aesthetic with very unique pieces of Italian design that mark the philosophy of this intervention.

Compositions of furniture and sofa in pink fuchsia and blue violet make up a bold space, nothing bourgeois, which is both functional, comfortable and of great visual power. An old lamp of murano glass contrasts the modernity of the furniture.

Proyecto de interiorismo. Cocina-comedor

It was realized a platform of work, covered with stone San Vicente, with a total height of 30 cms. Thus, the difference between the kitchen and the terrace was reduced to a level corresponding to two steps, and a similar difference was created between the kitchen and the rest of the floor, solved with a ramp from the hall to the kitchen.

The furniture is of the signature DADA. The central island in bright clear blue lacquer enhances the feeling of luminosity. An oak bench crosses the island, multiplying the functionality of the kitchen.

The worktop is made of stone San Vicente, with ceramic hob and two spouts embedded. Each pica is located to one side of the island, with independent taps, to increase its functionality. The perimeter columns in oaken increase the capacity, and hide the electrical appliances.

The Gaggenau steel island bell was suspended from the walls by four steel tensioners. The oval white kitchen table is an emblematic Saarinen design from the year 1956.

The kitchen / dining room is isolated from the rest of the floor by a transparent glass embedded in the structure, without profiles or frames, with a pivoting door on the ramp, achieving a visual integration without the odors of the kitchen invade the other environments.

Materiales ecológicos

All the materials used in the construction of the house have been selected with ecological criteria. The paints are natural, without synthetic resins. This has required a rigorous paint application, with seven layers.

The parquet floor of natural oak is certified controlled plantations. PVC has not been used throughout the construction. To reduce electromagnetic radiation, in the house there are no junction boxes, but all the wiring is done directly from the box at each point.