Viure en un molí / Priorat

L'estudi d'arquitectura interior vilablanch recupera un antic molí del s.XVI en desús i el transforma en una casa contemporànoa que mantié l'essència original de la seva arquitectura i s'integra al paissatge.

Es restauren els elements de valor arquitectònic i patrimonial, i es duu a terme una reforma integral que aposta per un habitatge funcional i contemporani, amb una arquitectura interior arrelada al territori, al seu entorn i a la seva història.

De viejo molino a casa contemporánea vilablanch
Vivir en un molino by estudio vilablanch

 

UBICACIÓ I ORIGEN

Al tranquil poble de la Vilella Baixa (El Priorat, Tarragona), envoltat de vinyes i oliveres, s'aixeca aquest antic molí paperer que vilablanch ha convertit en una casa contemporània de 200 m2, en una parcel·la de 3.000 m2. Es tracta d'un projecte connectat al seu passat i a la natura que l'envolta.

El Molí de la Vilella Baixa es troba situat sobre el camí de Lloá que boreja el riu Montsant. Es tracta d'una edificació catalogada amb la categoria de protecció BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). AIxò fa imprescindible conservar i restaurar els elements catalogats que el composen; un repte al que ha sabut donar resposta l'equip d'interioristes de l'estudi vilablanch, especialista en la restauració d'espais d'alt valor arquitectònic i patrimonial.

El conjunt que conforma el Molí està format per diverses construccions de diferents èpoques.

Un molí hidràulic del s.XVI dedicat a la producció de paper. Al seu costat, es va construir un edifici rectangular de tres plantes, per allotjar l'habitatge de la família que treballava al molí i les sales d'emmagatzematge.

Al s.XIX, sobre el molí-habitatge es va aixecar un torreó de planta octogonal i estil mudèjar per l'aprovisionament d'aigua del molí Al seu interior tenia un canal de pas de l'aigua, des de la zona de captació (la més elevada) fins a la zona de molta (a la zona baixa).

> L'edificiació també comptaba amb dues àmplies terrasses, una superior i una altra inferior, una estructura de pedra a la parte central que servía d'unió entre les terrasses i la zona verda d'accés a la parcel·la.

REHABILITACIÓ I ARQUITECTURA INTERIOR

Després d'un intens treball d'investigació i una meticulosa planificació i execució de l'obra, que ha durat diversos anys, l'estudi vilablanch ha finalitzat la rehabilitació i reforma integral d'aquest antic molí, transformat en una casa contemporània i atemporal. Tot el conjunt que conforma l'edificació estava en desús i deshabitat des de feia molt de temps, fet que va implicar una rehabilitació completa. 

> Fidel al seu passat. Tota l'edificació té un gran valor arquitectònic i patrimonial. Conèixer el seu passat va ser clau per dur a terme una rehabilitació respectuosa, que permetés recuperar els elements originals i retornar-los tot el seu esplendor.

> El repte de connectar. Un dels reptes més importants del projecte va ser connectar internament totes les construccions. D'origen, el molí i l'habitatge estaven connectats entre sí, però no tenien accés directe amb el torreó. Per unir-los des de l'interior, es va obrir i ampliar el canal que antigament servia per al pas de l'aigua i s'hi va instal·lar una escala de cargol amb accés directe a la torre. 

> Tradició i contemporaneïtat es troben en aquest projecte de vilablanch, que retorna a l'edifici l'essència d'un antic molí paperer, amb una arquitectura interior que utilitza materials locals - com mahons, teules de cantera i pedres de la zona- per ressaltar la identitat de la finca. Al mateix temps, el projecte aglutina gestos de modernitat i tècniques constructives contemporànies, que milloren el confort i l'experiència dels seus habitants.

> Arquitectura amb història, distribució contemporània. Una restauració fidel al seu passat, una arquitectura interior serena i estudiada, una nova distribució dels espais adaptada a les necessitats de la família actual i una elecció de materials en sintonia amb l'entorn, donen com a resultat una casa contemporània, carregada de personalitat. 

El nou habitatge queda distribuït de la següent manera:
· A la planta baixa hi ha un dormitori amb el seu bany -ubicada a l'antiga sala de moldre-, una sala d'estar i una petita cuina. Aquesta planta està habilitada per a persones amb movilitat reduïda.
· La planta primera s'ha destinat a zona de nit, amb un dormitori suite, un segon dormitori i un bany. A l'altell hi trobem una habitació polivalent.
· Al torreó una àmplia cuina connecta amb la sala d'estar, situada a l'antic mirador on es pot gaduir d'unes meravelloses vistes.
· La planta subterrània s'ha reservat per a la bodega.

AIXÍ ERA ABANS

A continuació, us mostrem unes imatges de l'estat original de l'edifici, abans d'iniciar el llarg procés de restauració i transformació.