Zones comuns de la Casa Burés, projecte d'interiorisme / Barcelona

Interiorisme i restauració de les zones comuns de la Casa Burés. Projecte centrat a recuperar els elements originals existents i acompanyar-los de nous materials que no competeixin ni imitin als antics. 

  • Zonas comunes Casa Burés by vilablanch
Casa Burés, una joia modernista de Barcelona

 

La Casa Burés és un edifici modernista de l'Eixample de Barcelona, ​​que es troba situat al xamfrà dels carrers Ausiàs March i Girona. Construïda entre els anys 1900 i 1905, aquesta magnífica finca modernista és obra de l'arquitecte català Francesc Berenguer i Mestres, col·laborador proper d'Antoni Gaudí, i pren el seu nom del seu primer propietari, Francesc Burés, propietari d'una de les empreses tèxtils més reeixides d'Espanya.

En total, l'edifici suma 7.000 metres quadrats repartits en sis plantes, que originalment es distribuïen de la següent manera: la planta baixa de l'edifici albergava la seu de l'empresa i el garatge; el primer pis de 1.000m² era la casa de la família Burés; els pisos superiors, als quals s'accedia mitjançant un dels primers ascensors que es van instal·lar a Barcelona, ​​comprenien 12 apartaments de lloguer de 300 m², i la planta soterrani estava destinada a emmagatzematge.

Aquest emblemàtic edifici està catalogat amb el nivell B de protecció de bé cultural d'interès local des de l'any 1979. Això fa imprescindible mantenir, conservar i restaurar tots els elements modernistes catalogats que componen l'edifici. Un repte a què han sabut donar resposta l'equip d'interioristes de l'estudi vilablanch, liderat per Agnès Blanch i Elina Vilà, i l'equip de TDB Arquitectura, amb Juan Tires de Bes encapçalant el projecte de rehabilitació integral de l'edifici.

El projecte inclou la definició de l'interiorisme de tres tipologies d'habitatge (lofts, principals i pisos superiors on trobem els pisos tipus i els àtics), així com de les zones comunes d'aquest edifici modernista. A continuació, us presentem el projecte d'interiorisme realitzat per a les ZONES COMUNS.

Zones Comunes de la Casa Burés

Les zones comuns de la Casa Burés de Barcelona estan situades en diferents espais de l'edifici.

Per una banda, trobem el vestíbul d'accés a les pisos nobles, on ens rep una escultura d'un ós Bru a mida natural abraçant una llum. El majestuós vestíbul està cobert per una claraboia i un vitrall de colors de forma pentagonal. Un segon vestíbul, amb un imponent mostrador fet a mida, dóna accés a la resta de pisos de l'edifici, així com a la plànta del soterrani. Ens aquests espais s'ha aplicat el mateix concepte d'interiorisme desenvolupat per als pisos nobles: s'han conservat els elements originals respectant i potenciant els seus trets positius, i s'han acompanyat de nous materials, que no competeixen ni imiten als existents.

Al soterrani hi trobem una gran zona d'aigües amb una piscina i un spa, una cuina professional, una bodega, un menjador, un gimnàs i una zona de reunió i entreteniment. En aquesta planta s'ha aplicat el mateix concepte creat per als lofts: un interiorisme que recupera l'estètica industrial original d'aquests espais, que en el passat havien servit com a zones d'emmagatzematge.

 

Casa Burés, projecte d'interiorisme

Casa Burés és un projecte residencial inèdit a Barcelona que engloba 26 habitatges de luxe d'entre 120 i 500 m2. El projecte de restauració i disseny interior d'aquest edifici ha estat portada a terme per l'estudi vilablanch, especialista en restauració d'habitatges d'alt valor patrimonial, i TDB Arquitectura, per encàrrec de la promotora Bonavista Developments.
 

EL REPTE

El repte del projecte d'interiorisme va ser convertir la Casa Burés, una joia modernista amb una gran càrrega arquitectònica, patrimonial i ornamental, en un ediifici d'habitatges exclusius adaptats a l'estètica contemporània i a les necessitats dels nous temps.

Per donar resposta a aquest repte, es va projectar un interiorisme que recupera i potència al màxim els elements originals de l'edifici i que, al mateix temps, s'adapta cadascun dels habitatges a les necessitats de funcionalitat, distribució i comoditat de la vida actual.

 

DOS EIXOS CLAU DEL PROJECTE

 

EVIDENCIAR EL TALL ENTRE EL ANTIC I EL NOU

Durant l'elaboració del projecte d'interiorisme de la Casa Burés es van prendre decisions específiques per a cada tipologia d'habitatge, tenint en compte les particularitats de la seva estructura original i el públic objectiu a què anaven dirigits. Però, al mateix temps, es va prendre una decisió molt clara i rotunda per tots els habitatges de l'edifici: restaurar els elements que es trobaven en bon estat i acompanyar-los de nous elements que no competissin ni imitessin als antics.

És per això que en el projecte d'interiorisme es veu tan clarament el tall entre l'antic i el nou. D'una banda, es respecten i restauren els materials i colors originals amb les tècniques artesanals de l'època (paviments nolla, sostres policromats, elaborades motllures ...) i, de l'altra, es busca que l'aportació que es fa de nous colors i materials no imiti ni competeixi amb els existents (nous paviments, ceràmiques, mobiliari ...). Es va apostar per un interiorisme elegant que recupera i realça els valuosos elements arquitectònics i decoratius que formen part de la història del modernisme, i els acompanya de materials i elements contemporanis igual de refinats, però que són serens, poc ornamentats i silenciosos.

 

DESENVOLUPAR UN INTERIORISME ESPECÍFIC PER A CADA TIPOLOGIA D'HABITATGE

Es van definir i desenvolupar 3 conceptes d'interiorisme diferents, tenint en compte les característiques pròpies de cada espai i les particularitats de la seva estructura original. L'equip d'interioristes va desenvolupar tres conceptes d'interiorisme per a tres modalitats diferents d'habitatges:

· Un concepte d'interiorisme pels 3 lofts situats a la planta baixa.
· Un concepte d'interiorisme pels 2 pisos nobles situats a la planta principal.
​· Un concepte d'interiorisme pels 16 pisos, situats a las plantas 1ª, 2ª i 3ª, i els 5 àtics, situats en las plantes 3ª i 4ª (dos dels quals són dúplex).

El projecte també va incloure el disseny interior de zones comunes, entre elles els vestíbuls d'accés i el soterrani, on hi ha una piscina, un spa, un gimnàs, una cuina professional, un celler i un espai de reunió i entreteniment.

Aquesta conceptualització del disseny interior va incloure una meticulosa elecció dels diferents materials i acabats de cada habitatge i de les zones comunes: paviments, revestiments, colors (de sòls, parets, mobiliari ...), cuines, banys, portes, manetes, baranes , il·luminació, mobilario, etc.